hudvård

10 tips för friskare hud

Hudens kvalitet kan säga mycket om dig. Det är det första som folk lägger märke till när de träffar dig, och det visar också hur mycket tid du ägnar åt att ta hand om dig själv. Om din hud är frisk kommer den att se bra ut i alla ljus. Men vilka är de bästa sätten att uppnå en hälsosam hud?

Läs vidare för 10 tips som hjälper dig att förbättra din hy!

1. Ha alltid rena fingrar

Rör aldrig ansiktet med otvättade fingrar! Det första steget i din hudvård ska alltid vara rena fingrar. Det hindrar smuts och bakterier från att tränga in i porerna. Om du är utomhus är det särskilt viktigt att hålla fingrarna rena så att du inte tar med dig några föroreningar inomhus! Detta gäller även i andra situationer. Om något ska upp i ansiktet på dig så ska det vara rent. Så be din partner tvätta sig!

2. Drick mycket vatten varje dag

Vatten är nyckeln till många kroppsfunktioner, inklusive frisk hud. Du bör dricka minst två liter (cirka åtta glas) vatten om dagen. Om du inte gillar vatten kan du försöka blanda i lite fruktjuice eller lägga till en citronskiva.

3. Använd solskydd varje dag

Solkräm är viktigt för att skydda din hud från solens skadliga strålar. Se till att applicera den varje dag, även om det är molnigt ute! Välj en solkräm som har en SPF på minst 30. Detta gäller även dig med melanin i huden! Solen är den främsta faktorn som gör att vi åldras, därför ska du lägga stor vikt vid att hitta ett bra solskydd som du kan använda ofta.

4. Ta hand om din hud på natten

Din hudvårdsrutin bör vara annorlunda på natten än under dagen. På kvällen bör du fokusera på att rengöra och återfukta huden. Använd en mild rengöringsmedel för att avlägsna all makeup och smuts från ansiktet. Följ upp med en bra fuktighetskräm för att återfukta huden under natten.

5. Ät hälsosam mat

Vi gillar säkert alla vår dos av onyttig mat. Men en balanserad kost är nyckeln till att bibehålla en hälsosam hud. Se till att du äter gott om bra nyttiga fetter. Extremdieter eller mycket ohälsosam mat kan ge dig problem med huden. Du ska ta hand om dig själv både på insidan och utsidan.

6. Lägg tid på återhämtning

Stress kan ta hårt på din hud och orsaka hudutslag och andra problem. Försök att hitta sätt att slappna av och minska stressen. Du kan prova yoga, meditation eller djupa andningsövningar. Eller så kan du bara ta lite tid för dig själv varje dag för att läsa en bok eller lyssna på musik.

7. Ta bort sminket ordentligt

Det är viktigt att ta bort sminket varje kväll, annars kan du få täppta porer och andra hudproblem. Använd en sminkborttagare av god kvalitet som tar bort alla spår av smink. Följ upp med en mild rengöringsmedel och avsluta med en bra fuktkräm.

8. Exfoliera regelbundet

Att exfoliera huden är en bra exfoliant är är ett bra sätt att avlägsna döda hudceller och hålla huden frisk. Använd en mild exfoliant en eller två gånger i veckan för att hålla huden mjuk och smidig. Det finns många olika typer så prova dig fram tills du hittar en bra sort. Om du inte gillar exfolianter med microplast eller microbitar i så kan du prova kemiska varianter med syror eller till och med bastu!

9. Tvätta dina makeup-borstar & svampar regelbundet

Du bör också rengöra dina sminkborstar och sminksvampar regelbundet, annars kan du få hudproblem som akne. Du kan använda ett milt schampo för att tvätta dina borstar och sedan låta dem torka över natten. Om det inte räcker kan du prova att sätta den smutsiga borsten i direkt solljus i fem minuter innan du ger den en ny tvätt!

Glöm inte att rengöra svamparna också. Du kan använda en mild tvål eller lägga dem i diskmaskinen.

Om du inte har tid kan du åtminstone desinficera dina sminkborstar och svampar genom att sätta lite sprit på dem innan du använder dem igen!

10. Om något inte funkar, sluta använda det

Det kan låta självklart, men om du provar produkter så ska du alltid utvärdera om de faktisst gör skillnad. Det är lätt att försöka gilla saker för att de var dyra, du fick dem i present eller för att de är populära, men om något inte funkar så är det bättre att ditcha den. Det kan därför vara bra att prova nya produkter en i taget, så du vet om de gör skillnad. Är du osäker på om du tål en produkt kan du också prova att göra ett hudtest med den först.

Ja, det var mina tips! Kom ihåg att hälsosam hud är trevligt, men att du fortfarande är värd omtanke och vård även på dina dåliga dagar. Du är mer än bara din hud.